Apeveryday.com

Odată ce alegeți speranța, orice este posibil

Unele tipuri de carne ar putea dispărea în curând din comerțul Moldovenesc

La 1 martie, conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), împreună cu membrii Parlamentului și angajații agenției ANSA, au organizat o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor crescătorilor de animale, procesatorilor de carne și producătorilor de produse din carne.
În mesajul Ministerului MAIA, există puține detalii în acest sens, în termeni generali se spune doar: „părțile au discutat despre vulnerabilitățile cu care se confruntă industria…, și a identificat oportunități de creștere a volumului de produse pe piața internă”, Rapoarte mybusiness.md

Corespondent agroexpert.md am vorbit despre acest subiect cu participanții la întâlnire și am încercat să deschid parantezele fără a numi numele știrilor.

Sarcina principală a parlamentarilor, precum și, într– o anumită măsură, a ministerelor și departamentelor-este de a asigura disponibilitatea fizică a cărnii și a produselor din carne pe rafturile magazinelor. Mai mult, este foarte de dorit – la prețuri mai mult sau mai puțin accesibile. De acum, din punctul de vedere al autorităților, principiul principal al prețurilor este solvabilitatea populației. Dacă bara inferioară a prețurilor cu amănuntul pentru carnea din ambalajele de consum și produsele din carne gata depășește bara superioară a cererii efective, atunci nu va exista un bun sens în disponibilitatea fizică a acestor produse pe rafturile magazinelor. Mai mult, ele vor deveni un declanșator al nemulțumirii sociale, o invitație la revoltele consumatorilor.

Apropo, mai multe despre prețuri. Introducerea de către Comisia de urgență pentru perioada de urgență a unei marje comerciale maxime de 20% pe o gamă de produse care nu au fost incluse anterior în lista „semnificativă din punct de vedere social”, se referă parțial la piața cărnii. Carnea de porc și puiul pe os, adică semicarcasele și carcasele nedivizate, au intrat în categoria acestor produse „temporar sociale”. Potrivit conducerii Uniunii Producătorilor din industria avicolă din Moldova, acest lucru va duce cel puțin la o schimbare a sortimentului de magazine: carnea de porc și carcasele întregi de pui de la vânzare vor începe încet să dispară, fileurile de pui, picioarele, aripile vor predomina pe rafturi (marja comercială legală pentru care este de până la 40%).

Prețurile cărnii la vânzare cu amănuntul sunt susceptibile de a crește, având în vedere așteptările inflaționiste, creșterea continuă și brusc accelerată a prețurilor la energie, precum și în viitor furaje (în ciuda interdicției privind exporturile de cereale) și alte resurse de producție. Materiile prime pentru producătorii de carne vor crește, de asemenea, în preț. În același timp, trebuie avut în vedere faptul că, de exemplu, exclusiv pui domestic, potrivit operatorilor pieței cărnii din Republica Moldova, doar doi producători de cârnați și produse din carne folosesc – o întreprindere de dimensiuni medii și una mică. Restul sunt mai mult sau mai puțin dependente de importuri.

De fapt, dacă fermele domestice de porci și fermele de păsări sunt capabile să crească rapid producția este una dintre cele mai importante probleme discutate la întâlnirea din Ministerul MAIA. Dacă nu, atunci interdicția exporturilor de porumb își pierde cea mai mare parte din semnificație. Și apoi este urgent necesar să rezolvăm problema extinderii și reducerii costurilor livrărilor de carne importate.

Într-o situație de lupte intense în Ucraina și schimbarea urgentă a lanțurilor de aprovizionare logistică a multor produse alimentare, aceasta este o sarcină extrem de dificilă. Zeci de mii de tone de pui au venit pe piața moldovenească din țara vecină în fiecare an. Nu va fi atât de ușor să înlocuiți acest flux de mărfuri peste noapte și să compensați un potențial deficit (în special materii prime pentru prelucrarea industrială).

Mai mult, până la începutul lunii martie 2022, cota anuală scutită de taxe vamale pentru importurile din UE în Moldova de carne de porc (5,5 mii tone) a fost complet selectată, carnea de pasăre (6 mii tone) va fi complet selectată în viitorul apropiat. În anii precedenți, cotele Pentru livrările preferențiale de carne din Uniunea Europeană către Republica Moldova au fost selectate nu mai devreme de August-septembrie. În același timp, cotele au fost efectiv utilizate în acest an, iar tensiunea nu a fost eliminată de pe piața locală a cărnii, contururile deficitului de mărfuri devin din ce în ce mai clare. Întrebarea apare involuntar – cine a importat exact mărfurile, unde este acest produs acum, este deficitul creat parțial artificial (din motive de presiune asupra concurenților, creșterea prețurilor și redistribuirea ulterioară a pieței).

În acest sens, în rândul procesatorilor-producători de produse din carne, o propunere se maturizează autorităților – de a scuti importul de carne de porc care intră pe piața moldovenească din UE de taxe vamale pentru perioada stării de urgență.

În același timp, există o altă sarcină importantă în acest context. Anume, consolidarea controlului efectiv (la punctele vamale) de către inspectorii ANSA a produselor de origine animală – în cadrul Planului Național de evaluare a riscului alimentar. Deoarece, în perioada dificilă actuală, riscurile de aprovizionare din țările UE cresc, de exemplu, produsele cu o dată de expirare care expiră etc.

Lasă un răspuns