Apeveryday.com

Odată ce alegeți speranța, orice este posibil

Asociația agricolă Forza Fermierilor: Interzicerea exporturilor de porumb este o lovitură pentru fermieri

Asociația Forza Fermierilor și-a exprimat dezacordul față de decizia comisiei de urgență (CHK) de a interzice exportul de porumb și consideră că este o lovitură economică pentru fermieri.
Într-o scrisoare adresată șefului Guvernului Natalia Gavrilitsa, producătorii agricoli remarcat faptul că decizia a fost luată în mod spontan și fără consultarea cu reprezentanți ai industriei, rapoarte infotag.md

„Nu înțelegem argumentele economice pentru blocarea exporturilor de porumb într-o situație în care o recoltă record de 2,6 milioane a fost recoltată în 2022, iar acest lucru este fără a ține cont de recolta fermelor care își cultivă suprafețele de până la 10 hectare. din cauza recoltei mari și a lipsei spațiului de depozitare, aproximativ 10% din suprafața sub porumb a fost recoltată în ianuarie-februarie.

Luând în considerare anul trecut, astăzi putem vorbi despre disponibilitatea A 3 milioane de tone în depozite. În timp ce cererea internă anuală a Moldovei pentru porumb, ținând cont de reducerea bruscă a numărului de animale, în prezent nu depășește 600 mii tone, iar exporturile lunare – 250-300 mii tone”, au calculat ei.

Autorii și-au exprimat încrederea că „în astfel de condiții nu există pericol pentru securitatea alimentară a Republicii Moldova și nu există premise pentru interzicerea exportului de porumb.”

Fermierii solicită ridicarea restricției de export sau cel puțin stabilirea unei cote de export pentru luna martie în valoare de 250 mii tone de porumb.

„Sugerăm guvernului să nu tensioneze situația economică din complexul agroindustrial, care rămâne deja dificilă în ajunul începerii lucrărilor de primăvară din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a lipsei de capital de lucru. Situația este agravată de conflictul militar din Ucraina, care a pus în pericol furnizarea de resurse către Republica Moldova și a suspendat toate exporturile către Federația Rusă”, se arată în scrisoare.

Lasă un răspuns