Apeveryday.com

Odată ce alegeți speranța, orice este posibil

Ministerul Agriculturii: exportul unor porumb ar putea fi reluat

Asociația Exportatorilor de cereale Agrocereale solicită guvernului să deblocheze exporturile de porumb. După decizia Comisiei pentru Situații de urgență de a interzice exportul de porumb, mulți fermieri suferă pierderi.
Acest lucru a fost anunțat de președintele Asociației Igor Grigoriev. „10% din cultura de porumb este încă pe câmp, iar acest porumb poate germina. Cea mai mare problemă este că porumbul recoltat toamna trecută, precum și în ianuarie și februarie a acestui an, are umiditate ridicată”, citează Grigoriev ipn.md

„La momentul încetării exporturilor, achizițiile din țară au fost, de asemenea, suspendate, iar fermierii au suferit. O parte semnificativă a acestora stocate porumb de vânzare, în scopul de a acumula resursele necesare pentru munca de primăvară, în timp ce altele au împrumuturi pe care le trebuie să ramburseze””, a spus Igor Grigoriev.

Deși exportatorii și fermierii înțeleg că Guvernul ia astfel de măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării, decizia nu ia în considerare aspecte importante.

„Acest porumb are astăzi un conținut de umiditate mai mare de 18%, s-a gândit cineva la modul în care va fi depozitat? Pentru ca porumbul să fie bine conservat, acesta trebuie să fie uscat, astfel încât umiditatea să scadă la 13-14%. Și condițiile de depozitare în depozite trebuie să fie furnizate timp de cel puțin 3-5 luni. Nu avem astfel de oportunități”, a subliniat președintele Asociației „Agrocereale”.

Dacă nu se iau imediat măsuri adecvate de uscare și depozitare, 1,5 milioane de tone de porumb vor putrezi. „Cine compensează aceste costuri agricultorilor?”,- antreprenorul solicită, presupunând că soluția ar trebui să fie prevăzută în aceeași decizie a Comisiei pentru Situații de urgență.

Președintele Asociației a reamintit că o recoltă record de 3,5 milioane de tone de porumb a fost înregistrată în 2021. Chiar dacă exporturile vor fi reluate, securitatea alimentară a Republicii Moldova nu va avea de suferit.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile șarban, a declarat că decizia de a opri exportul de grâu și porumb a fost luată în contextul războiului din Ucraina.

„Presiunea a fost prea mare asupra Republicii Moldova, o cantitate mare de cereale ar putea părăsi țara. Pentru a evita acest lucru, am decis să oprim temporar exportul de porumb și grâu. Facem calcule.

Probabil, exportul unei anumite cantități de porumb va fi reluat. Deși o recoltă record de porumb a fost înregistrată în Republica Moldova în 2021, avem încă un an uscat, iar recolta de porumb în 2022 va fi cu siguranță mult mai mică decât în 2021.

Agenții economici se concentrează pe acumularea de bani, iar noi acordăm o atenție deosebită securității alimentare a țării”, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Lasă un răspuns